Mätarställning

Här kan du läsa mer om hur du kalibrerar din mätarställning och om hur det fungerar.

Appen

Öppna appen på din smartphone. På startsidan hittar du en ikon som heter “Min bil”.
Klicka på den så skall du en bit nere till vänster på skärmen se din aktuella mätarställning.
Precis under den så finns det en klickbar orange text som säger “Sätt mätarställning”.

Klicka där och fyll i. Var noga med att skriva rätt antal och i rätt form, det vill säga kilometer.
Observera att du inte kommer kunna att sätta din mätarställning om du är i en pågående resa. Du behöver då vänta ett par minuter tills resan har avslutats.

Webb

Gå först till modulen “Administration” från startsidan. Klicka sedan på den andra fliken från vänster, “Fordon”. Leta fram fordonet du vill justera mätarställningen på och klicka på den. Välj sedan “ändra” i den svarta listen som visas. Det går även att dubbelklicka direkt på fordonet.

Det visas nu en ruta på den högra sidan av din skärm. Scrolla ned en liten bit så kommer du se din nuvarande mätarställning. Under den hittar du tre rutor.

• Skriv in din nuvarande mätarställning i den första rutan
  • Välj datum i den andra rutan. (Datumet som den mätarställning du fyller i var aktuell)
  • Välj tidpunkt som mätarställningen var aktuell i den tredje rutan.
  • Tryck på “Tillämpa” precis bredvid den sista rutan
  • Tryck sedan på “Spara ändringar” längst ned.

Du är nu färdig.

Varför ska jag fylla i datum och tid?

Vid fall där du såg över mätarställning vid ett tidigare tillfälle kan du via att sätta datum och tid som den ifyllda mätarställningen gällde tillämpa eventuella resor som gjorts i efterhand.

Exempel ; 16/6 2020 15:32 hade Kalles bil 20 000 km körda med sin bil. Jag som administratör lägger in detta dagen efter. Kalle har då hunnit köra ytterligare 50 km.

Lägger man in 20 000 km med datum- och tidsstämpel 16/6 2020 15:32 så lägger vi till de 50 km som har körts efteråt automatiskt.

Vad händer efter jag har gjort en kalibrering?

Förutom att vi justerar din aktuella mätarställning det som angivits så sker det ytterligare processer.
Låt oss som exempel säga att du har en differens på 25 kilometer under månadens gång mellan ditt fordons tripmätare kontra den elektroniska körjournalen.
Efter att du gjort en kalibrering så tar vi denna differens och fördelar ut den på dina befintliga resor som gjorts bakåt i tiden.
Vi fördelar ut bakåt i tiden tills senaste godkända HELA månaden.
Det innebär att har man godkänt föregående månad, så fördelas det ut på den innevarande månadens resor.

Fördelningen följer även en logik och fördelar ut procentuellt på varje resa baserat på resans längd. Den fördelar ut mer på längre resor och mindre på kortare resor.

Viktigt att veta är också att det finns en säkerhetsfunktion vid kalibrering.
Om differensen man lägger in är 15% större än totalen av de resorna som de extra kilometerna skall delas ut på så kommer kilometerna inte fördelas.

Då ändras endast in- och utgående mätarställning.

Nördfakta

Mätarställningen som vi redovisar via vårt webbaserade system eller via vår app i din smartphone kan räknas på två olika sätt.

Via GNSS (GPS)

GNSS står för Global Navigation Satellite System.

Det innebär att satelliter förser en mottagare i din Elektroniska körjournal med positions- och tidsdata.

Mottagaren använder sedan den datan för att bestämma position som i sin tur visar dig som användare av tjänsten var mottagaren befinner sig.

När man då kör en resa så räknar enheten tillsammans med systemet ihop distansen mellan din förra och din nuvarande position, vilket brukar vara några till ett tiotals meter.

Sedan fortsätter denna processen tills att du har stannat fordonet.

Totalen av denna blir då längden på resan

Via OBDodometer (OBD II)

OBD står för On-Board-Diagnostics och finns för att kommunicera med bilen/fordonets styrenhet.

Styrenheten i fordonet är en elektronikbox med hård- och mjukvara som styr en eller flera funktioner i fordonet.

Genom att kommunicera med denna styrenhet kan man få ut information som kan vara användbar.

Exempelvis kan en verkstad få ut felkoder som lagrats för att diagnostisera ett problem eller se om något kan behöva åtgärdas proaktivt.

OBD II-uttaget är standardiserat och lagstadgat i Europa sedan 2001, med lite utökningar 2004 (dieselbilar) och skall därför finnas i alla bilar som är byggda efter 2001-2004.

När vi tar mätarställning via OBD II-uttaget så betyder det inte att vi får fordonets mätarställning från dess trippmätare.

Vi får detta från ett internt värde som vi får utav bilen. Värt att nämna återigen, det är alltså inte från bilens trippmätare vi får dessa siffror.

När vi får den datan från fordonets styrenhet så kan vi därmed räkna ut sträckan på resan som görs.

Ett exempel för att förklara det hela.

Värdet vi från fordonets styrenhet följer en logisk process vilket gör att vi kan använda det värdet som ett sätt att mäta sträckan med stor säkerhet.

Värdet vi får in från fordonet är endast i hela kilometer. Kör du en resa på 2,4 kilometer, så sparas de 400 metrarna och kommer vid nästa resa.

Senaste uppdateringen 2020-09-11

2020-06-23 806 Victor Hirvelä  Administration, App, Webb
Totalt 3 Röster: